Recents in Beach

header ads

Annenin Tarifi

ANNE TARÄ°FÄ°

Bizleri doÄŸuran, büyüten ve karşılıksız seven annelerimiz. Onlar hayatımızın her döneminde en önemli dayanağımız. Peki annelerimizden ‘hayat okulu’nun öğretim yılı boyunca neler öğrendik?

ANNE TARÄ°FÄ°

Beş tutam karşılıksız sevgi

İki demet fedakarlık

Üç çorba kaşığı anne kokusu

Bir su bardağı melek

10 gr. insanlık

Dört adet olgunluk

Üç diş sabır

Dünyanın en kutsal mesleÄŸi annelik. Bir cana can vermek, onu dokuz ay karnında taşımak, doÄŸduÄŸu an bebek kokusunu içine çekmek, büyütmek, eÄŸitmek, kalbi yavrusu için farklı atmak, didinmek, fedakarlık yapmak… Evladının büyüdüğünü adım adım izlemek, onunla arkadaÅŸlık kurmak ve daha sonra belki anneanne veya babaanne olmak… Henüz anne deÄŸilim ama kendi annem ve çevremdeki annelerden gözlemlediÄŸim kadarıyla anne olmak gerçekten büyük bir erdem. Hayatınızı film ÅŸeridi gibi gözünüzün önünden geçirecek olursanız, tüm okullardan önce annenizden diploma aldığınızı fark edersiniz. Ä°ÅŸte hayat okulu boyunca annemizden aldığımız derslerden bazıları…

Sevmek

Pek sevdiÄŸim bir ÅŸarkı var: ‘Sevmeyi öğrendim annemin kucağında’ der… Gerçekten de annelerimizin bize verdiÄŸi sevgiyle birlikte, onların kucağında sevgiye gözlerimizi açıyoruz. Anne yüreÄŸiyle birlikte bizlere sevgi kapılarını sonuna kadar açan annelerimizden, insanları ve dünyayı sevmeyi öğreniyoruz. Sevgi içinde büyüyen çocuk, ileride aynı sevgiyi baÅŸkalarına da verebiliyor…

Affedici ve DoÄŸru Olmak

Her insan mutlaka hata yapar. Önemli olan yapılan yanlışların tekrar edilmemesidir. Hepimiz küçüklüğümüzde yanlış davranışlarda bulunmuÅŸuzdur ve annemiz de bize kızmıştır. ‘Kızmak’ tabiri aslında biraz ağır kalabilir. Ä°yiliÄŸimiz için, yaptığımız hatanın neden ‘yanlış’ olduÄŸunu bize uygun bir dille anlatmıştır. Ä°ÅŸte annelerimizden aldığımız önemli bir ders; hata payını en aza indirerek ‘doÄŸru ve düzgün’ bir insan olmak. Ancak hata karşısında peÅŸin hükme varmadan affedici olmayı da bilmek… Kısaca insanları oldukları gibi kabullenmek.

İyiyi ve Kötüyü Ayırt Etmek

Annelerimiz küçüklüğümüzde belki pek hoşumuza gitmese de bizim için doğru olmayan şeyleri anlatmaya çalışırlar. O anda bize sıkıcı ve anlamsız gelen öğütler, büyüdüğümüz zaman iyiyi ve kötüyü ayırt ederek kendi kararını kendi verebilen, bağımsız bir birey olmamızı sağlar.

Güven Duygusu

En çok annemizin yanında kendimizi güvende hissederiz. İlk sevgilimizi annemize anlatıp, bir derdimiz olduğunda en kolay onun yanında ağlayabiliriz. Sevdiğimiz birinden destek ve güven almak, başkalarına karşı güven duygumuzun gelişmesine yardımcı olur. Sıcak bir aile ortamında ve sevgi dolu bir anne kucağında büyüyen çocuklar, kendilerine güvenli kişiler olarak yetişirler.

Bakımlı ve Şık Giyinmek

Hayatımızda gördüğümüz ilk kadın modeli annemizdir. Küçükken annemizin makyaj çantasından rujlarını aşırıp sürmeyenimiz yoktur herhalde. ‘Hemen büyüyüp de makyaj yapayım. Süslenip püslenip davetlere gideyim’ diye ne rüyalar görmüşüzdür kimbilir! Hele ki karşımızda güzel ve bakımlı bir anne modeli varsa, küçük yaÅŸlardan itibaren kozmetik ürünleri ve giyimle haşır neÅŸir büyümüşüz demektir.

Sabırlı Olmak

‘Ä°ki saat daha çalışıp ödevlerini bitirirsen sana dondurma alacağım’ veya benzeri sözleri hepimiz duymuÅŸuzdur annemizden. Yapmamız gereken iÅŸi sabırla bitirmeyi ilk öğrendiÄŸimiz yer annemizin okuludur. Önceleri ufak ödüller ve oyunlarla öğrendiÄŸimiz sabrın, hayat okulu için ne kadar gerekli bir vasıf olduÄŸunu anlayınca, kiÅŸilik özelliklerimizin başına yerleÅŸenlerden biri de ‘sabırlı olmak’ olur.

PaylaÅŸmak

Bir sıkıntımız olur annemizle paylaşırız, bir sevincimiz olur yine annemize koÅŸarız. Paylaşılan dertler azalır, mutluluklar ise paylaşıldıkça çoÄŸalır. Küçük yaÅŸlarda annemizden öğrendiÄŸimiz ‘paylaşım’ duygusunu, ilerleyen yıllarda paylaÅŸmayı bilen bir kiÅŸiliÄŸe dönüşür…

Yazar:Hayat C.Cankorel

Yorum Gönder

0 Yorumlar